odlachilipeppar.blogg.se

En vanlig kille som älskar att odla chili, kommer skriva lite tips och guider samt blogga lite om mina chili odlingar.

Vill du odla chili - Låt mig lära dig

Kategori: odla chili

 

Lär dig Odla chili


Här får ni några enkla förslag, så du kan skörda allaredan i sommar.

Främst utav allt så måste man fixa sig några kanon frösorter. Det bästa är att promenera till någon välsorterad mataffär och köpa en ny eller torkad ras såsom man tycker om. Det är enbart att pilla loss fröerna, och låta dom torka några dagar. Sen kan de stoppas i jord.

Chilipeppar finns i flertal olika kulörer, form samt hetta, så vill man ha några annorlunda sorter som icke är så vanliga i våra matbutiker, får man anskaffa fröer på övrigt håll.
te.x hos Tummelsta Chili. Tänk på att när du odlar chili finns det många av skilda skojig sorter att prova på

Plantering
Slutet av jan är en bra tidrymd att sätta igång. Vi tendera tillämpa små plastkrukor som är 5 gånger 5 cm. I var kruka lägger vi ett-två fröer. Krukorna ställer vi inom ett miniväxthus, som vi har på ett hett ställe. Vanligtvis gror fröerna inom 1-2 v.

När äntligen grodden kommer upp, så är det betydelsefullt med solljus. Annars blir plantan svagt och mager. Ett ljust ruta, ovan ett element är den bästa platsen. Vi använder dessutom växtlampor såsom tillägg, för att tillhandahålla dem en så god start såsom möjligt.

Jorden vi använder är alldeles typisk såjord. Det har fungerat alldeles enastående för oss.

Omplantering
När du kommit så här pass långt i ditt odla chili projekt.
När plantorna är cirka femton centimeter så är det rätt tid att sätta om i större kruka. Det är oftast inom en till två mån.

Främst kontrollerar vi att rötterna är väl utvecklade. Mestadels tendera dom peta ut en aning ur hålet i botten. De nya krukorna som vi använder har en diameter på tio centimeter. Skola ej i för stora krukor, det verkar försvåra rotbildningen.

När plantorna befinner sig ungefär trettio centimeter skolar vi om i större krukor. Uppmärksamma ännu en gång över att rotsystemet är gott utvecklat.

Dom nya krukorna är djupa och trettio till fyrttio cm i diameter. Vi innehar tre till fem chiliplantor i varje kruka, men det beror på platsbrist. Storleken varierar tämligen redigt emellan dom skilda sorterna. Någon del blir 30-40 cm långa, medans andra blir många meter.

I idealfallet så skall man hava en växt i var kruka. Anledningen till att jag inte lever såsom jag lär ut är att det är så flera annorlunda sorter jag vill undersöka.

Det är viktigt att krukorna är ordentligt djupa. Det kommer behövas därför att rötterna skall kunna kånka upp växten och frukt lite senare.

Gödning
I mitten från maj börjar vi bidra gödning - samma gödning såsom åt tomatplantorna. Vi börjar med små mängder. Ungefär samtidigt brukar första blommorna anlända.

Utflyttning
I maj-juni börjar vi vänja plantorna med att stå ute på balkongen. Solen är grymt slagkraftig, och kan bränna sönder bladverken om man inte är vaksam. Så håll plantorna i skuggan, skyddade av kraftiga vindar. Använder man fibernät, så klarar dom sig utmärkt kontra solen samt vinden.

Om en stund vaknar humlorna till liv, samt pollinerar chiliblommorna. Vill man vara förvissad, så kan man pollinera med hjälp från fingrarna. Kort sedan innehar man sin första lilla chilifrukt.

 



Vattning
Varma sommardagar dricker plantorna avsevärt vatten. Det är icke ovanligt att man måste vattna både gryning och afton. De vill ej ta ett dopp i vatten, men jorden bör bli redigt våt. Det kommer behövas, och det lär du observera. Det är viktigt att du inte övervattnar era plantor när ni odlar chili, chili är ej så tålig mot just övervattning.

Ohyra
En av dem mer jobbigare problemen man kan råka när man odlar chili är ohyra.
Bladlössen älskar chilibladen. Vi brukar konsumera en standard såplösning för att hålla dom borta. Det fungerar fullständigt utmärkt.

Vi har även drabbats utav larver, såsom äter upp bladen på nolltid. Men dom brukar vi handplocka för att bliva av med.

Skörd
Bästa sättet att utvinna när du odlar chili
Vi brukar avvakta så länge såsom genomförbart med att skörda.

Man kan utvinna då chilin är gröna, men mestadels blir smaken samt styrkan bättre om de tillåts mogna redigt.

Vi brukar torka, frysa in, göra såser samt geléer samt allt vi blott kan komma på med dom skördade frukterna.

Kom ihåg att odla chili skall vara lattjo, har ni frågor så hör av er till mej så skall jag testa bistå er.
Lycka till med chili odlingen!